Visi straipsniai

Kodėl skiriamės, jei tuokiamės iš meilės ir kaip išsaugoti šeimą II dalis

I-moje straipsnio  Kodėl skiriamės, jei tuokiamės iš meilės ir kaip išsaugoti šeimą dalyje išsiaiškinome, kad santuokos (ar partnerystės) iš meilės – garantuoja gerus santykius tik pradžioje. Ilgainiui santykiai blogėjai ir, vidutiniškai po 13 metų, apie 40 proc. porų išsiskiria. Išsiskiria, nes tiek vyras, tiek žmona, bendraudami tarpusavyje pagal Paklusimo modelį, kurio išmoko tėvų šeimoje, sunaikina Meilę ir Pagarbą. Jų vietoje užauga Neapykanta ir Panieka. Tai Kaip išsaugoti šeimą?

6 min. skaitinys

Kodėl skiriamės, jei tuokiamės iš meilės ir kaip išsaugoti šeimą (II dalis)

Kaip pamatyti ar mudu bendraujame pagal Paklusimo modelį?

Vaizdumo dėlei pasitelkime fizikos dėsnius. Jei du kūnai pradžioje buvo kartu, o po kiek laiko atitolo, tai turi būti jėgos, kurios atstūmė tuos du kūnus. Perkėlus fizikos dėsnius į santykius, galime tą atitolimą pavaizduoti grafiškai nupaišant šeimos ratą ir sutuoktinių pozicijas (žiūr pav. 2.1 ir 2.2). Sakykime, kad apskritimo žiedai žymi skirtingas santykių stadijas.

Kaip išsaugoti šeimą

Geltona zona centre simbolizuoja Puikių santykių stadiją (klesti Meilė ir Pagarba). Žalia – Gerų santykių stadiją (dar yra Meilės ir Pagarbos). Mėlyna – Prastų santykių stadiją (atsiranda Neapykanta ir Panieka, o pilka – Skyrybų stadiją (vyrauja Neapykanta ir Panieka).

Jei Jūs svarstote klausimą „Ar verta toliau gyventi kartu?“, tai Jūsų pozicija – ant išorinės linijos, skiriančios šeimą nuo skyrybų. Jei sutuoktinis yra nusprendęs skirtis, tai jo pozicija už šeimos rato – baltoje zonoje.

Rato centre (2.2 pav.) matote keturias rodykles, po dvi kiekvienam. Šios rodyklės simbolizuoja jėgas, veikiančias sutuoktinius. Raudona rodyklė simbolizuoja Atstumiantį elgesį, o Mėlyna rodyklė – santykius gadinančias Prielaidas.

Koks yra tas Atstumiantis elgesys?

Atstumiantis elgesys, tai toks mano elgesys su antra puse, po kurio jis/ji nori kuo greičiau ir kuo toliau „pabėgti“ nuo manęs.  Išskiriu 11 Atstumiančio elgesio stereotipų. Tai: per aukštas ar per žemas Pedantiškumas, Perfekcionizmas, Noras būti teisiai(-am), noras Įtikti, noras Izoliuotis, užsidaryti, Abejingumas, noras „Įkąsti“ į jautrią vietą, noras Kontroliuoti, Priekaištai, Patyčios, Emocinis nestabilumas. Kiekvienas iš mūsų turime tokių elgesio stereotipų. Ar jis taps Atstumiančiu ar ne, priklauso nuo elgesio stereotipo stiprumo ir antros pusės jautrumo.

Pvz. noras „Įkąsti“ – t.y. sumenkinti žmogų pasakant jam, jog jis/ji turi silpnybę. O antros pusės silpnybes mes juk žinome J. Žinome, nes gyvename kartu ilgą laiką. Kol mylime, „nekandame“. Pradedame „kąsti“, kai Pagarba antrai pusei išnyksta, o jos vietoje pradeda augti Panieka…

Kaip po „įkandimo“ jaučiasi žmogus? Ar jis/ji nori prieiti, apkabinti, pabučiuoti įkandėją, ar nori kuo greičiau pasišalinti, užsidaryti ir daugiau nebebendrauti?

Jūs supratote teisingai – atsiranda didelis noras nebūti su tokiu žmogumi…

Kaip pamatyti, ar Aš elgiuosi Atstumiančiai?

Atstumiantis elgesys pasimato iš karto po pokalbio su antra puse. Jei antra pusė nori kuo greičiau pasišalinti, tai Jūs bendraujate Atstumiančiai. Jei po pokalbio norite pasišalinti Jūs, reiškia, kad Jūsų antra pusė bendrauja su Jumis Atstumiančiai.

Kai abu vienas su kitu bendrauja atstumiančiai, tai pokalbis, po pokalbio, diena, po dienos sutuoktiniai atitolsta taip, kad nebenori būti kartu (žiūr. 2.2 pav.)  ir, per vidutiniškai 13 metų – skyrybos.

Kaip išsaugoti šeimą?

Jei tarpusavyje bendraudami jau esate pažeidę Meilę ir Pagarbą, tai iš šios situacijos yra trys keliai: Susitaikyti ir kentėti, Skyrybos arba išmokti išsaugoti Meilę ir Pagarbą.

Nei susitaikymas, nei skyrybos neatneš mums pasitenkinimo ir saugumo jausmo. Vienintelis kelias, vedantis į darnius santykius yra – mokytis išsaugoti Meilę ir Pagarbą.

Tai kaip išsaugoti Meilę, Pagarbą ir, tuo pačiu, šeimą?

O šeimą galime išsaugoti sudėlioję viską į vietas:

Nepageidaujama pasekmė – Meilės ir Pagarbos jausmo išnykimas, nesaugumas, atitolimas, atšalimas, vedantis į skyrybas.

Problema – esame išmokę bendrauti ir elgtis vienas su kitu pagal Paklusimo modelį, todėl bendraudami Atstumiame vienas kitą, o ir patys pasitraukiame kuo toliau.

Problemos sprendimasišmokti tarpusavyje bendrauti ir elgtis taip, kad po pokalbio norėtųsi dar pabūti kartu. Toks bendravimo modelis yra vadinamas Pastiprinančio bendravimo modeliu.

Santykių fizika parodo Problemos – Kaip išsaugoti šeimą -sprendimo  kelią.

Jei Jūsų santykiai buvo sugadinti ir abu esate, pvz. trečiojoje – Prastų santykių stadijoje, tai Atstumiančio elgesio pašalinimas tik sustabdys judviejų atsistūmimą. T.y. nebus jėgų kurios sutuoktinius atstumia (žiūr. 2.3 pav.).

Jei sutuoktiniai nori suartėti, jiems reikia išmokti kurti Pritraukiančias jėgas (žiūr. 2.4 pav.). Jos pažymėtos žalia spalva ir simbolizuoja Jūsų naujas, santykius stiprinančias Prielaidas ir gerus gebėjimus bendrauti tarpusavyje taip, kad po pokalbio norėtųsi dar pabūti kartu.

Kaip išsaugoti šeimą

Taigi, šeimos išsaugojimui, be Atstumiančio elgesio panaikinimo, reikalingas dar vienas dalykas – išmokti bendrauti tarpusavyje taip, kad santykyje vienas su kitu abu jaustumėtės mylimi, gerbiami ir saugūs, t.y. išmokti bendrauti tarpusavyje pagal Pastiprinimo modelį.

Kas yra Pastiprinančio bendravimo modelis?

Pastiprinančio bendravimo modelis, yra toks sutuoktinių tarpusavio bendravimo modelis, kai Žmona bendraudama su Vyru jį pastiprina, palaiko, o Vyras taip pat, bendraudamas su Žmona ją pastiprina ir palaiko.

Bendraujant pagal Pastiprinančio bendravimo modelį yra išsaugoma Pagarba vienas kitam, išsaugoma Meilė, suteikiama Parama ir taip sukuriamas Saugumas.

Pastiprinančio bendravimo modelis remiasi Emocinį Saugumą kuriančiomis Prielaidomis: Aš priimu tave tokį(-ią), koks(-ia) esi ir sutinku su tavimi gyventi kartu + Kiekvienas išmanome savo sritį ir ieškome Abipusiai naudingų sprendimų + Aš galiu elgtis tik taip, kad nepažeisčiau tavęs ir t.t.

Pastiprinančio bendravimo gebėjimus galite išsiugdyti seminaruose poroms. Viso jų yra 7 ir jie sudaro Sutuoktinių parengimo laimingai santuokai programą „Stipri Šeima“.

Ką Aš turiu padaryti, kad atkurčiau Pagarbą, Meilę ir išsaugočiau šeimą?

Jei norite atkurti Meilę, Pagarbą ir išsaugoti šeimą, turėsite:

  1. Panaikinti Atstumiantį elgesį – nustoti bendrauti taip, kad po pokalbio norėtųsi kuo greičiau pasišalinti. Tai galite padaryti pasinaudoję individualiomis konsultacijomis „Pažink save“ bei „Kaip tapti Nenugalima(-u) savo gyvenimo Valdove(-u)“
  2. Suformuoti Pritraukiantį elgesį – išmokti bendrauti taip, kad po pokalbio norėtųsi dar pabūti kartu. Tai galite padaryti dalyvaudami Sutuoktinių parengimo laimingai santuokai programoje „Stipri Šeima“

Kad galėtumėte suformuoti Pritraukiantį elgesį, kuris leis Jums atkurti Pagarbą, Meilę ir sukurti Saugumo jausmą, Jums reikės išmokti ir susitarti tarpusavyje:

  • Išmokti bendrauti vienas su kitu įvertinant lyčių skirtumus.
  • Išmokti reguliariai „nuorinti“ atsirandantį nepasitenkinimą ir besikaupiančias nuoskaudas.
  • Išmokti spręsti konfliktus abipusio laimėjimo būdu ir išspręsti visus pasikartojančius tarpusavio konfliktus.
  • Išmokti mylėtis (vietoje užsiiminėjimo seksu) ir pasiekti abipusį seksualinį pasitenkinimą.
  • Susitarti dėl vaikų ugdymo ir užimtumo.
  • Susitarti dėl to, kaip valdysite savo pajamas ir turtą, kad jis didėtų.
  • Susitarti dėl to, kam kuriate šeimą ir nusistatyti bendro gyvenimo Tikslus.
  • Susitarti dėl bendro gyvenimo Taisyklių.

Dar kartą perskaitykite aukščiau išvardintus dalykus ir atsakykite sau, Ar Aš sugebėsiu atkurti Meilę ir Pagarbą vienas kitam bei išsaugoti šeimą, jei nemokėsiu ir nesusitarsiu dėl aukščiau išvardintų dalykų?

 

Kad esame skirtingi – yra normalu. Nenormalu yra tai, kad nesimokome bendrauti vienas su kitu, kaip su skirtingu, bet lygiu sau žmogumi. Dėl to bendraujame pagal Paklusimo modelį taip sunaikindami Meilę, Pagarbą ir Emocinį saugumą.

Jei išmoksite bendrauti pagal Pastiprinančio bendravimo modelį, jūsų santuoka bus lygiavertė, partneriška ir ilgalaikė.

Ar norėtumėte tokios santuokos?

Jei taip,  pradėkite formuoti Pastiprinančio bendravimo gebėjimus, dalyvaudami seminaruose poroms, sudarančius Sutuoktinių parengimo laimingai santuokai programą „Stipri Šeima“.

Registruotis į seminarus

Užsiregistravusiems iki 2018 m. sausio mėn. 31d. bus suteikta papildoma 10 proc. nuolaida.

 

Daugiau apie šiame straipsnyje aprašomus dalykus galite sužinoti perskaitę straipsnius:

Straipsnį Kodėl skiriamės, jei tuokiamės iš meilės ir kaip išsaugoti šeimą  parengė

Mykolas Truncė,
Porų psichologas, konsultantas, lektorius, Šeimų išsaugojimo specialistas

+ 370 659 54009,  porupsichologas@gmail.com

 

Tapkite FB: Stipri šeima  draugu ir pirma(-s) gaukite naujienas porų santykių tema.

Kiti įrašai